Aanbod
Aanbod interventies
Coaching op Leefstijl (CooL)
Doelgroep
Het CooL-programma is gericht op:
Volwassenen met overgewicht (BMI tussen 25 – 30) met daarbij een verhoogd risico op diabetes mellitus type 2 (DM 2), slaapapneu of cardiovasculaire aandoeningen. Volwassenen met obesitas (BMI tussen 30 – 40)
Doel
Het CooL-programma is een GLI uitgevoerd door één professional: de leefstijlcoach. Het is gericht op het stapsgewijs verbeteren van het leefpatroon om zo een duurzame verandering van de leefstijl te realiseren. Het uiteindelijke doel is het bewerkstelligen van gewichtsverlies, het verbeteren van de lichamelijke fitheid, het realiseren van gezondheidswinst en het verbeteren van kwaliteit van leven.
Aanpak in het kort
Interventie van 24 maanden, bestaande uit groepssessies en individuele gesprekken met de leefstijlcoach. De huidige leefstijl van de deelnemer is het startpunt van het CooL-programma. De regie ligt daarbij bij de deelnemer. Deze stelt zelf, met ondersteuning van de leefstijlcoach, persoonlijke doelstellingen op en koppelt hier acties aan gericht op gedragsverandering.
Ongezonde gewoontes worden geïdentificeerd en vervangen door gezondere alternatieven. Gedurende het programma worden deze acties opgevolgd en waar nodig bijgestuurd. Op het moment dat een doelstelling is behaald worden nieuwe acties geformuleerd zodat de deelnemer stapsgewijs opschuift naar gezonder gedrag. Ook is er aandacht voor terugval en hoe hiermee om te gaan, zodat deelnemers weten dat dit hoort bij het veranderproces.
Meer informatie vind je op https://leefstijlinterventies.nl.
X-fittt individuele coaching
X-Fittt GLI biedt een effectieve en inspirerende aanpak voor gewichtsverlies en een gezondere leefstijl. Ons programma omvat beweging, juiste voeding en professionele begeleiding. Wij streven naar verbetering van jouw gezondheid en zelfvertrouwen.
Start nu jouw weg naar duurzaam gewichtsverlies.
- Op een verantwoorde manier werken aan een gezondere en fittere leefstijl?
- Meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid?
- Leefstijlcoaching met vergoeding vanuit de basisverzekering?
X-fittt GLI richt zich op volwassenen (16+) met tenminste een matig verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico:
- BMI 25- <30 én 30-<35 met vergrote buikomvang of comorbiditeit= basis GLI
- Vanaf BMI 35 hoeft er geen sprake te zijn van vergrote buikomvang of comorbiditeit en kan iedereen deelnemen.
Bij X-Fittt GLI worden de kosten van de leefstijlcoaching vergoed vanuit de Basisverzekering. Zonder eigen risico. Wij helpen met het verkrijgen van de doorverwijzing door jouw huisarts, voor je deelname aan X-Fittt GLI
In theorie is afvallen niet moeilijk; gezonde voeding, voldoende bewegen en dit vervolgens over een langere periode volhouden zonder terug te vallen. Maar in de praktijk ‘oh zo moeilijk’. Althans, dat is wat veel deelnemers zeggen voordat ze begonnen zijn met het X-Fittt GLI programma. Hoe lang denk jij er al over na of hoe vaak heb jij al geprobeerd af te vallen?
Met X-Fittt GLI kies je voor een structurele en bewezen oplossing! De ultieme bevestiging: het ‘X-Fittt GLI’ programma wordt per januari 2023 vergoed vanuit de basisverzekering (zonder eigen risico!).
We helpen je door elke fase!
Het mooie van het X-Fittt GLI programma is dat we je door elke fase heen helpen met een vaste persoonlijke coach i.c.m. het samen aan de slag zijn met je doelen met gelijkgestemden: Individueel of in groepsverband Duizenden mensen uit heel Nederland gingen je voor, behaalde hun doelen en maakte nieuwe vrienden.
Wil je meer weten over het programma en hoe de vergoeding uit de basisverzekering (zonder eigen risico!) te krijgen?
Samen Sportief In Beweging (SSIB)
Doelgroep
De doelgroep van Samen Sportief in Beweging (SSiB) zijn volwassenen (18-80 jaar) met een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico op chronische aandoeningen en een BMI tussen de 25-40. Ze hebben een ongezond beweeg- en eetpatroon en een slechtere gezondheidsbeleving dan gemiddeld. De doelgroep is gemotiveerd maar de vaardigheden ontbreken om zelf de regie in handen te nemen. Ze zoeken daarom ondersteuning bij het aannemen van een gezondere leefstijl.
Doel
Het doel is dat deelnemers na afloop een gezonder gewicht hebben en dat kunnen behouden, door een structurele aanpassing van hun beweeg- en eetpatroon. Dit wordt bereikt door een vergroting van hun bewustzijn ten aanzien van hun beweeg- en eetpatroon, een vergroting van hun motivatie om daar iets aan te doen en een vergroting van hun actietendens om dit te veranderen.
Aanpak in het kort
Deelnemers worden door een leefstijlcoach in de begeleidingsfase gedurende een jaar begeleid en gemotiveerd om hun leefstijl te veranderen. Ze starten met een basiscursus: 8 weken – 2 x per week coaching op gezond bewegen o.l.v. een beweegprofessional en 1x per week coaching op het leren gezond eten o.l.v. een voedingsprofessional. De interventie is gericht op bewegen en gezonde voeding. De deelnemers worden tijdens deze cursus door de beweegprofessionals geleidelijk overgedragen aan beweegaanbieders in de buurt. In de onderhoudsfase monitort de leefstijlcoach de voortgang. De leefstijlcoach coacht en begeleidt de deelnemers op generieke en persoonlijke doelen in individuele consulten en groepsbijeenkomsten.
Meer informatie op https://www.samensportiefinbeweging.nl
Wat is Voel je goed!
De cursus Voel je goed! bestaat uit groepslessen in gezondheidsvaardigheden (incl taalvaardigheden) van de VJG-trainer en individuele adviezen van de diëtist.
Het is gericht op gedragsverandering en het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van informatie over gezond eten en bewegen. Ook is er aandacht sociale en andere (taal)vaardigheden.
Doel
Het doel van Voel je goed! is dat deelnemers zich gezonder gaan voelen (zowel fysiek, mentaal als sociaal) en een gezonder gewicht krijgen.
Waarom?
Maar liefst één op de zes Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Voor mensen met beperkte basisvaardigheden is het vaak een uitdaging om informatie over een gezonde leefstijl te vinden en te begrijpen. Laat staan deze informatie te beoordelen en toe te passen in het dagelijkse leven. Zeker als je bedenkt welke grote rol de (verleidelijke) eetomgeving daarbij speelt. Daardoor is er een verhoogde kans op overgewicht en aandoeningen die daarvan het gevolg zijn. Minder gezonde jaren
Voor wie?
De cursus is voor volwassenen willen werken aan een gezonder gewicht en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben, zoals bijvoorbeeld laaggeletterdheid.
Door wie?
De deelnemers worden begeleid door de coördinator VJG die alle intakes doet, krijgen groepslessen van de VJG-trainer en worden individueel begeleid door de diëtist.
Groepsbegeleiding
De groepslessen zijn gericht op gezonder eten en meer bewegen. Hierbij ligt de focus op gedragsverandering. Daarom komen ook elementen als motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke omgeving aan bod.
Tijdens de cursus wordt verder stilgestaan bij eten en bewegen in geval van eventuele kinderen, culturele aspecten, communicatie en vervolglessen in taal en/of rekenen.
Eén van de lessen is een supermarktrondleiding met de groep, verzorgd door de diëtist.
Individuele begeleiding
Daarnaast worden de deelnemers persoonlijk begeleid door de diëtist waar aandacht is voor specifieke vraagstukken en een eigen voedingsplan.
Praktisch
De cursus Voel je goed! duurt een halfjaar. Er wordt gestart met een intake. De VJG-trainer geeft 20 lessen van maximaal 3 uur. De begeleiding wordt gegeven in kleine groepjes van maximaal 6 personen. In totaal zijn er 4 a 5 individuele consulten bij de diëtist.
Waar?
De lessen worden gegeven op diverse locaties in Alkmaar. Neem contact op met de coördinator voor de actuele informatie en locaties.
Meedoen
Om mee te kunnen doen is het belangrijk dat iemand gemotiveerd is om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl.
Intake
Tijdens de intake met de VJG-coördinator wordt vanuit de essentie van Positieve Gezondheid gekeken naar de volgende 6 pijlers: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.
Er wordt ingegaan op thema’s zoals voeding, beweging, slapen, stress en ontspanning.
Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Hoe ziet je leefstijl eruit? Wat heb je nodig om gezonder te leven? Ben je in staat om alle contactmomenten aanwezig te zijn? Ben je bereid om samen doelen te formuleren en hier actief mee aan de slag te gaan?
Samen wordt bepaald of de cursus Voel je goed! geschikt is.
Kosten
Deelname aan de cursus Voel je goed! is kosteloos. Er is ook geen eigen risico van toepassing.
Aanmelden of informatie voor deelnemers
Bekijk hier de deelnemersflyer.
Neem contact op de coördinator Voel je goed! Alkmaar. Mail naar vjg@groupsforbalance.nl of bel naar het Leefstijlcentrum 072-7210902.
Voor professionals/organisaties
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor Voel je goed? Neem contact op met Femke van Baarsen, projectleider Voel je goed! Alkmaar. Mail naar f.vanbaarsen@groupsforbalance.nl of bel 06-43439657.
Samenwerking
Voel je goed! is een samenwerking tussen gemeente Alkmaar, Leefstijlcentrum Alkmaar, Stichting Lezen en Schrijven, Taalhuis Alkmaar en de diëtist. Tevens wordt er samengewerkt met diverse wijkcentra (oa in Oudorp en Overdie) en zijn er doorlopend VJG-groepen bij Zaffier.
Het project is opgezet door de projectleider sociaal-maatschappelijk gezondheidsdomein (Femke van Baarsen) en wordt uitgevoerd door de coördinator Voel je goed! (Desi van der Haas) van Leefstijlcentrum Alkmaar.
Vitaal Rookvrij Traject
Wil jij stoppen met roken?
Stoppen met roken is voor velen een uitdaging. Nicotine is immers één van de meest verslavende stoffen. Begeleiding bij het stoppen met roken verhoogt de kans van slagen. GFB Leefstijlcentrum Alkmaar biedt het Vitaal Rookvrij Traject aan. Dit is een combinatie van stoppen met roken begeleiding inclusief aandacht voor een gezonde leefstijl en bewegen.
Achtergrond
Dat een gezonde leefstijl, waaronder bewegen, een bijdrage levert aan het succesvol stoppen met roken wordt steeds duidelijker. Uit het onderzoek van St George’s University blijkt dat matig intensief bewegen de mate van afkickverschijnselen doet verminderen. Door de rookstopcoaching te combineren met diverse elementen van leefstijlinterventies wordt het slagingspercentage verhoogd. Dit heeft niet alleen effect op het stoppen met roken, maar op het totaal welbevinden en de vitaliteit in de breedste zin van het woord: een structurele basisvoorwaarde met positief toekomstperspectief. In plaats van de nadruk te leggen op het stoppen met roken wordt de focus gelegd op gezondheid.
Door deze integrale aanpak te verankeren is het unieke Vitaal Rookvrij Traject door onderstaande werkgroep ontwikkeld dankzij subsidie Rookvrije omgeving vanuit GGD Hollands Noorden en het Alkmaars Preventieakkoord.
Waarom stoppen met roken?
- Je voelt je fitter en energieker
- Je bespaart geld
- Voor kinderen en kleinkinderen
- Kleding/haren/huis/auto ruiken fris
- Je ziet er gezonder uit
- Goed voor je algehele gezondheid
- Frisse adem
- Elke stoppoging helpt om helemaal te stoppen
Wat komt er aan bod?
Na aanmelding volgt een intakegesprek. Motivatie is een belangrijke voorwaarde. Als je in overleg met onze rookstopcoach besluit deel te nemen doorloop je gedurende een halfjaar het gehele traject.
Het traject bestaat uit:
– de cursus stoppen-met-roken
– sport- en beweegbegeleiding
– voedingssessies
– het Veerkracht-programma
Onderwerpen die aan bod komen zijn: voorbereiding op het stopmoment, redenen om te stoppen met roken, omgaan met stress en spanningen, terugvalpreventie, bewustwording van patronen, het belang van lichamelijke activiteit, advies over voeding.
Waarom groepsbegeleiding?
Vitaal Rookvrij is een groepstraject. Op basis van ervaring en uit cijfers blijkt dat stoppen in groepsverband het beste werkt.
– Kans op succes is groter: gemiddeld 5% meer kans op een rookvrij leven t.o.v individuele
begeleiding.
– Samen stoppen met roken met anderen is de belangrijkste succesfactor, dankzij de
groepsdynamiek.
– Men heeft een gezamenlijk doel: rookvrij worden! Daar wordt gezamenlijk naar toe gewerkt.
– De groep is een extra stok achter de deur: er is extra groepsdruk, men stimuleert elkaar om het vol te blijven houden en men heeft extra stopmaatjes.
– In een groep blaast iedere roker elke week in een CO-meter ter bevordering van de motivatie. De CO-meter is een ademtest die laat zien of iemand wel of niet rookt en wordt door deelnemers ervaren als een stimulans om te stoppen en gestopt te blijven.
Tijdens de bijeenkomsten worden ook ervaringen met andere deelnemers uitgewisseld. Twee terugkombijeenkomsten en een afsluitende bijeenkomst zijn onderdeel van het programma.
Voor wie?
Rokers die intrinsiek gemotiveerd zijn om te stoppen met roken.
Wat zijn de kosten?
Geen. Het Vitaal Rookvrij Traject wordt mede mogelijk gemaakt door het Alkmaars Preventieakkoord en de rookstopcoaching incl eventuele rookstophulpmiddelen wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico.
Wanneer?
In het najaar start het Vitaal Rookvrij Traject bij Zaffier.
18 oktober bij het Leefstijlcentrum Alkmaar
Waar?
De bijeenkomsten worden gegeven in GFB-Leefstijlcentrum te Alkmaar of incompany op locatie.
Heb je interesse?
Meld je aan voor de geïnteresseerden-lijst via het contactformulier of stuur een email naar Jade van der Pol via j.vanderpol@groupsforbalance.nl(projectleider Vitaal Rookvrij Traject en rookstopcoach).